Het tolerantievenster in Jip en Janneke taal?

Je las misschien al wel meer over het tolerantievenster, maar hoe leg je dit simpel uit aan cliënten?

Ik schreef er vorig jaar een blog over voor mijn cliënten en maakte er ook een vlog over. Aangezien ik dyslect ben, werkt beeld voor mij beter dan geschreven tekst.

Veel leesplezier en kijkplezier! Vond je de blog interessant? Laat dan een comment achter en wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe blogs en informatiestroom? Schrijf je dan in op de stay tuned brief.

Alvast bedankt.

Liefs,

 

Severine

 

Tolerantie venster

In ons tolerantievenster kunnen we bij wijze van, de wereld aan. We zijn tevreden, ons lichaam is in herstel, alles loopt lekker. In ons dagelijks leven is het niet mogelijk om ten allen tijden binnen ons tolerantievenster te blijven. Dat is aan zich logisch en normaal. Het leven is vol ups en downs, ons lichaam is daarop voorzien en kan er tegen. We merken alleen dat in onze huidige maatschappij we te vaak in stress zitten en te weinig in herstel. We zijn niet meer aan het meegaan met het leven, we blijven haperen in gebeurtenissen en komen niet meer tot rust. Het wondermooie is dat we kunnen werken aan meer herstel en ontspanning in het lichaam.

Het tolerantievenster van elk van ons is veranderlijk aan de omstandigheden van het leven, slaap, ziekte, hormonale cyclus, maancyclus, gebeurtenissen,… 

We kunnen niets doen aan de gebeurtenissen, we kunnen alleen werken aan hoe we daarmee omgaan. Het geweldige aan dit tolerantievenster is, dat we het kunnen verbreden door een goede basis te zetten in ons hart en ons autonoom zenuwstelsel, door middel van somatische oefeningen, yoga, ademhaling en nog zoveel meer. We kunnen ons tolerantievenster vergroten, door een goed fundament te leggen en we kunnen werken aan een hoger bewustzijn dat ons helpt als we uit dat tolerantievenster gaan. Ik zie dat als volgt. Het eerste zorgt ervoor, dat we meer draagkracht hebben (tolerantievenster verruimen). Het tweede zorgt ervoor, dat we meer veerkracht hebben (het snel terugkeren binnen het tolerantievenster). De vraag is, hoe breed is je huidig tolerantievenster echt? 

Vandaag de dag kunnen we allemaal heel goed toneelspelen, merkte ik ook bij mezelf op. Als je toneel speelt, gelooft je medemens je misschien wel, je lichaam niet.

Toneel spelen gelooft je medemens maar je lichaam niet

Als coach werk ik met het concept van het tolerantievenster, dat zich richt op het begrijpen en beheren van de reacties van ons lichaam op verschillende situaties.

Je cliënten ervaren emoties en fysiologische reacties zonder zich er volledig bewust van te zijn. Bijvoorbeeld, wanneer ze zich angstig voelen, kan hun lichaam signalen van gevaar sturen naar hun brein, zelfs als het bewuste brein probeert te kalmeren. Dit leidt tot een disbalans waarbij ze zich mogelijk overweldigd voelen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen goede of foute reactie is. Iedereen heeft zijn eigen tolerantievenster, dat kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals persoonlijkheid en ervaringen.

Als coach is mijn rol om cliënten te helpen hun tolerantievenster te verbreden. Dit kan worden bereikt door verschillende technieken, waaronder:

  • Ademhalingsoefeningen: Door middel van hartcoherentietraining leren cliënten hun ademhaling te gebruiken om hun lichaam te kalmeren en veerkrachtiger te maken.

  • Lichaamsbewustwording: Cliënten leren om te luisteren naar de signalen van hun lichaam en deze te benoemen, waardoor ze bewuster worden van hun emoties en reacties.

  • Bewustwording van triggers: Door triggers te identificeren en te begrijpen waarom ze bepaalde reacties veroorzaken, kunnen cliënten leren hoe ze hiermee om kunnen gaan.

  • Relaxatie oefeningen: Deze omvatten zowel fysieke ontspanningstechnieken als meditatie, die cliënten helpen om in het moment te zijn en nieuwe neurologische paden te ontwikkelen voor veerkrachtiger denken.

Daarnaast verstrek ik graag informatie over de fysiologische aspecten van stressreacties, inclusief welke hormonen vrijkomen en wat er gebeurt in de hersenen tijdens verschillende emotionele toestanden. Dit helpt cliënten om de wetenschap achter hun reacties te begrijpen op een toegankelijke manier.

Het tolerantievenster vertaald naar gedrag.

Het tolerantievenster vertaald in gedrag.

Het tolerantievenster vertaald naar lichamelijke respons.

Tolerantievenster vertaald naar wat er gebeurt in het lichaam.

Het tolerantievenster vertaald naar gevoelens en emoties.

Tolerantievenster vertaald naar gevoelens en emoties.

Hieronder nog het filmpje dat ik maakte voor mijn cliënten.

Vond je deze blog interessant? Laat dan een comment achter.

Wil jij meer info om aan de slag te gaan met hartcoherentie als oplossing voor het verbreden van het tolerantievenster en het versterken van het autonoom zenuwstelsel? 

Check dan de aanbod pagina voor meer info. Klik hier voor de aanbod pagina.

Meer zoals dit zien?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *