Polyvagaal en paarden, polyvagaal gïenformeerd werken met paarden

Welke invloed hebben paarden op onze Nervus Vagus.

Natuurlijke meesters in non-verbale communicatie: Wat Paarden ons leren over onze Nervus Vagus en Hartconnectie

Wist je dat ons hart waarneemt en we dit eigenlijk ook kunnen onder de categorie zintuig zetten? Ons hart is staat om subtiele signalen van non-verbale communicatie op te vangen. Hoe dan? Door middel van onze nervus vagus, de zenuw die onze emoties en lichaamsfuncties reguleert. Ken jij deze zwevende zenuw zoals hij heet als je het letterlijk vertaald naar het Nederlands? Deze zenuw speelt een cruciale rol in alle belangrijke biologische en fysiologische processen en in ons lichaam na waarneming. Vandaag neem ik je mee in de fascinerende verbinding tussen non-verbale communicatie, ons hart en de gevoeligheid van paarden tijdens equine assisted coaching.

De Nervus Vagus: De Dirigent van Emoties

Onze nervus vagus of de ‘zwervende zenuw’, is een van de langste zenuwen in ons lichaam en speelt een belangrijke rol in het reguleren van onze emoties en lichaamsfuncties. Het is verbonden met ons hart en onze ingewanden, het is de snelweg aan informatie tussen ons brein en onze organen. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het beheersen van onze hartslag, ademhaling en spijsvertering, maar heeft ook een aanzienlijke invloed op onze emotionele toestand.

De nervus vagus heeft een tweerichtingscommunicatiekanaal tussen ons hart en brein. 80% van de informatie gaat van lichaam naar brein en maar 20% van brein naar lichaam. Wanneer we betrokken zijn in een gesprek is er ook non-verbale communicatie, onbewust observeren onze zenuwen lichaamstaal en die signalen vangt ons hart op. Ons hart ‘leest’ zo de signalen die we ontvangen en zendt feedback naar de hersenen via de nervus vagus, wat resulteert in emotionele reacties en intuïtieve indrukken.

Foto uit de Flipchart “de polyvagaal theorie in therapie” van Deb Dana.

De Oog-Zenuwconnectie met het Hart

Onze ogen spelen een cruciale rol in het proces van non-verbale communicatie. Ze zijn niet alleen de vensters naar onze ziel, maar ze zijn ook verbonden met ons hart en ons limbisch systeem (net als andere zenuwen in ons gezicht hiermee verbonden zijn). Deze verbinding is een subtiel, maar uiterst effectief mechanisme voor het oppikken van emotionele signalen van anderen. Onze ogen samen met ons hart fungeren als antennes die de lichaamstaal en de stemming van mensen om ons heen opvangen en vertalen voor ons brein.

Weet je nog die keer dat je iemand ontmoette en, zonder duidelijke reden, meteen een goed of slecht gevoel over die persoon had. Dat gevoel is vaak het resultaat van non-verbale signalen die door je ogen naar je hart worden overgedragen, en vervolgens worden geïnterpreteerd door je zenuwstelsel.

Foto door Caroline Gerardis

Paarden als Meesters in Non-Verbale Communicatie

Wanneer we het hebben over de gevoeligheid voor non-verbale communicatie, kunnen we veel leren van paarden. Ze zijn meesters in het waarnemen van menselijke emoties en lichaamstaal, en dit is gedeeltelijk te danken aan hun unieke breinstructuur. In tegenstelling tot mensen hebben paarden een nauwelijks ontwikkelde neocortex, wat betekent dat ze niet beïnvloed worden door vooroordelen en aannames die ons mensen vaak belemmeren bij het juist interpreteren van non-verbale signalen. Denk maar aan “denk niet aan een roze olifant” onze neocortex kan niet aan iets niet denken, het kan enkel zijn aandacht verschuiven. Iets waar paarden geen last van hebben…

In plaats daarvan reageren paarden vanuit hun limbisch systeem, dat verantwoordelijk is voor emoties en instincten. Dit stelt hen in staat om op een intuïtieve manier te reageren op de non-verbale signalen die ze waarnemen. Ze zien wat er echt is, niet wat het brein wil zien. Dit zorgt ervoor dat we zoveel van hen kunnen leren als het gaat om het begrijpen van de diepgewortelde connectie tussen non-verbale communicatie en ons innerlijke gevoelsleven.

Conclusie

Non-verbale communicatie is een onderbewuste waarneming. Onze emoties en intenties, spelen zich af in in ons hart. De nervus vagus samen met ons limbisch systeem verbindt ons hart met onze ogen en hersenen, waardoor we in staat zijn om subtielere signalen op te vangen dan we ons vaak realiseren. Paarden kunnen ons gidsen in dit complexe communicatielandschap, zij kennen namelijk niet anders dan non-verbale communicatie. We kunnen zo van ze leren om beter te luisteren naar wat er werkelijk gezegd wordt zonder woorden. Laten we hun wijsheid gebruiken om onze eigen non-verbale communicatievaardigheden te verbeteren en een diepere verbinding te creëren met de mensen om ons heen.

Wil je graag meer weten over dit topic? Contacteer me dan om een workshop, training of webinar te volgen. 

HARTelijke paardengroet, Severine en mijn fantastische kudde.


Klik hier en schrijf je in voor het webinar er is 1 avond per maand.

Vergelijkbare berichten